Stendahls NPF-guide blir interaktiv med hjälp av Readioos läspenna

Det som började som ett hemmaprojekt vid köksbordet har blivit en viral succé – och nu tar Stendahls Bils NPF-guide ett nytt steg. Med hjälp av Readioos läspenna har guiden blivit ett konkret kommunikationsverktyg för barn som annars har svårt att kommunicera verbalt.

– Nu kan vår son uttrycka sig bara genom att dutta med läspennan, säger skaparen av NPF-guiden Dan Stendahl.

Vad är NPF-guiden?

NPF-guiden är ett bildstödsmaterial framtaget av Dan Stendahl, marknadschef på Stendahls Bil. Guiden är särskilt utformat för att hjälpa barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism, ADHD och språkstörning, att förbereda sig inför ett besök i bilhallen eller verkstaden.

Materialet består av planeringsformulär, pratkartor och filmer som steg för steg förklarar vad som kan hända under t.ex. ett bilköp. Målet är att minska stress, öka förutsägbarheten och erbjuda ett alternativt sätt att kommunicera.

Idén föddes hemma hos familjen Stendahl 

– Vår son Xander har autism och är nästan helt icke-verbal. Han älskar att följa med mig till bilhallen, men miljön här kan vara krävande. Jag ville hjälpa honom att förbereda sig, så jag började rita bilder, skapa scheman och göra pratkartor. Det blev ett kvällsprojekt som växte, berättar Dan.

Efter att han visat materialet för en logoped och en arbetsterapeut insåg han att behovet fanns långt utanför den egna familjen. Materialet spreds snabbt i sociala medier och intresset var stort från många håll.

– Ja, det tog verkligen fart. Innan materialet ens var klart började det delas överallt. SVT, tidningar och bloggar hörde av sig. Sedan dess har jag träffat allt från rektorer, lärare och reklambyråer till politiker, designstudenter och tillgänglighetsexperter som vill veta mer, säger Dan.

Stendahls bils interaktiva NPF-guide

Nu blir guiden interaktiv med hjälp av Readioo

Julen 2024 fick Xander en läspenna från Readioo i present av sin farmor och farfar.

– Han blev helt uppslukad. Ganska snabbt började han använda boken och pennan för att kommunicera. Han duttade på en bild av en rulltrappa för att visa att han ville åka till köpcentrumet. Det blev så tydligt att tekniken gav honom en röst. Ett halvår har nu gått sedan han fick läspennan och han använder den fortfarande varje dag. Det säger en hel del, menar Dan.

Där och då föddes idén att kombinera NPF-guiden med Readioos teknik. Resultatet: en interaktiv version där varje bild aktiverar ett inspelat ljud som barnet kan använda för att förstå eller uttrycka sig.  Det blir ett aktivt kommunikationshjälpmedel.

– Xander kan nu dutta på en bild i pratkartan och höra t.ex. “kliva in i bil” eller “dricka vatten”. Det skapar ett helt nytt sätt att uttrycka vad han vill eller behöver även utan tal. Det skapar trygghet, kontroll och en helt annan förståelse för situationen, säger Dan.

Flertalet företag har redan inspirerats och börjat skapa sina egna guider. Framöver hoppas Dan att ännu fler offentliga miljöer ska inspireras att skapa liknande tillgängliga lösningar, som gör vardagen enklare för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Det borde finnas sådana här guider överallt, på sjukhus, skolor och myndigheter. Med läspennan blir det ännu mer tillgängligt och användbart för fler. Jag är verkligen imponerad av hur Readioos teknik kan åstadkomma detta, säger Dan.