
Karin Gifvas: Så bygger du ett rikt ordförråd hos ditt barn – enkla knep som gör stor skillnad
Att ha ett rikt ordförråd är avgörande för barns språkutveckling och skolframgång. Forskning visar att barn som exponeras för många olika ord tidigt i livet utvecklar en bättre läsförståelse, har lättare att uttrycka sig och blir mer självständiga i sitt lärande (Hart & Risley, 1995). En språkrik miljö, där barnet får höra och använda många olika ord, skapar de bästa förutsättningarna för en stark språkutveckling (Dickinson & Tabors, 2001).
Interaktiv läsning – gör boken levande
Interaktiv läsning handlar om att läsa böcker tillsammans med barnet, snarare än för barnet. Genom att ställa frågor, samtala om handlingen och koppla bokens innehåll till barnets egna erfarenheter skapas en djupare förståelse och ett rikare ordförråd.
Forskning visar att barn som deltar aktivt i högläsning utvecklar en större språkförståelse jämfört med de som bara lyssnar passivt (Whitehurst et al., 1988). När vuxna ställer frågor, diskuterar ord och uppmuntrar barnet att återberätta det de hört, stärks både ordförråd och läsförståelse.
Så gör du interaktiv läsning hemma:
- Pausa och fråga: "Vad tror du händer härnäst?" eller "Hur tror du att huvudpersonen känner sig?"
- Utforska nya ord: Om det finns ett ord barnet inte känner till, förklara det och använd det i andra meningar.
- Låt barnet vara berättaren: Be barnet återberätta bokens handling med egna ord.
Genom att göra högläsning interaktiv blir det en språkutvecklande och engagerande aktivitet som stärker barnets förståelse och uttrycksförmåga.
Optimera språkutvecklingen med Readioo
Genom att använda Readioos böcker och annan typ av högläsning optimerar du ditt barns möjligheter att utveckla ett rikt och varierat ordförråd.
Readioos böcker är särskilt utformade för att stimulera aktivt deltagande och samtidigt stötta den tidiga pseudoläsningen – barnets första steg mot att förstå att skrivna ord på sidan har en betydelse. Enligt Chall (1983) är pseudoläsning en viktig del i barns läsutveckling, där de börjar förstå att text representerar talat språk.

Så stärker Readioo den tidiga läsutvecklingen:
- Barnet får en tidig förståelse för skriftspråket – att varje tecken och ord betyder något.
- Genom att dutta, lyssna och prata om texten börjar barnet förstå att det skrivna ordet motsvarar det talade.
- Högläsningen blir en väg in i läsningens värld där barnet successivt kopplar ljud, ord och meningar till det de ser på sidan.
Genom att kombinera Readioos böcker med en engagerad och nyfiken läsupplevelse skapar du de allra bästa förutsättningarna för att ditt barn ska ta sina första steg mot egen läsning – och samtidigt utveckla ett starkt och nyanserat språk.
Rim, sånger och språklekar – språkutveckling genom lek
Barn älskar rim och ramsor, och forskning visar att sånger och rytm hjälper barn att både memorera och förstå nya ord. När barn upprepar rim och sånger stärker de sin fonologiska medvetenhet, vilket är en avgörande faktor för att de senare ska lyckas med att avkoda skrivna ord och lära sig läsa (Goswami, 2001).
Så kan du leka fram ett större ordförråd:
- Sjung barnböcker som pratar tillsammans och låt barnet fylla i orden.
- Skapa egna ramsor och rim – "Bilen rullar, katten…?"
- Lek "gissa ordet": Beskriv ett ord utan att säga det och låt barnet lista ut vad det är.
Genom sånger och ramsor skapas ett lekfullt förhållningssätt till ord och ljud, vilket stärker barns språkliga medvetenhet och gör inlärningen naturlig och rolig.
Gör språket levande – varje dag
Språkutveckling sker hela tiden och i alla miljöer. Genom att läsa böcker, samtala, leka med ord och språk och utforska världen tillsammans bygger vi ett starkt ordförråd hos våra barn – och vi gör det på ett sätt som är både roligt och naturligt.
För dig som vill fördjupa dig ännu mer i hur du kan stödja ditt barns språkutveckling rekommenderar vi den kostnadsfria boken "Språket börjar med dig!" från Bokstart. Den ger konkreta tips på hur du kan stimulera ditt barns språk i vardagen.
Karin Gifvas är förskollärare, grundskollärare och speciallärare med djup expertis inom läs-, språk- och skrivutveckling. Med en gedigen erfarenhet av att arbeta med digitala tjänster och produkter har hon ett starkt fokus på att skapa tillgängliga och inspirerande lärmiljöer. Genom sitt arbete strävar hon efter att ge alla barn de bästa förutsättningarna att utveckla ett rikt språk, en stark läslust och en nyfikenhet på lärande.
Referenser
Chall, J. S. (1983). Stages of Reading Development. McGraw-Hill.
Dickinson, D. K., & Tabors, P. O. (2001). Beginning Literacy with Language: Young Children Learning at Home and School. Paul H. Brookes Publishing Co.
Goswami, U. (2001). Early Phonological Development and the Acquisition of Literacy. I S. B. Neuman & D. K. Dickinson (Red.), Handbook of Early Literacy Research (s. 111–125). Guilford Press.
Hart, B., & Risley, T. R. (1995). Meaningful Differences in the Everyday Experience of Young American Children. Paul H. Brookes Publishing Co.
Whitehurst, G. J., Falco, F. L., Lonigan, C. J., Fischel, J. E., DeBaryshe, B. D., Valdez-Menchaca, M. C., & Caulfield, M. (1988). Accelerating Language Development Through Picture Book Reading. Developmental Psychology, 24(4), 552–559.